הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון – חדשנות מחקרית ומצוינות אקדמית מאז 1954
הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון היא בין היחידות הבודדות בעולם המאחדת תחת קורת גג אחת את עולמות הנדסת הביוטכנולוגיה והנדסת המזון – שני תחומים מרכזיים בחזית החדשנות המדעית והתעשייתית. מאז הקמתה כ"מדור להנדסת מזון וביוטכנולוגיה" בשנת 1954, הפקולטה הובילה פריצות דרך משמעותיות, השפיעה על עיצוב תעשיית המזון והביוטכנולוגיה בישראל, והכשירה דורות של מהנדסים ומהנדסות שממלאים תפקידים מרכזיים באקדמיה ובתעשייה.
ראשיתה של הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בשנת 1953, עם מינוייה של ועדה שבחנה את הצורך בייסודה של מחלקה לטכנולוגיה של מזון. הוועדה, בראשה עמד ד"ר יוסף ברוורמן, שהיה אז הנספח המדעי בשגרירות ישראל בלונדון, המליצה על הקמת "מדור" עצמאי, וכך, בשנת 1954 הוקם המדור תחת השם הכמעט נבואי "הנדסת מזון וביוטכנולוגיה".
בשנת 1967, בברכת הנהלת הטכניון, הפך המדור למחלקה להנדסת מזון וביוטכנולוגיה.
המעבר ממדור למחלקה ולאחר מכן לפקולטה עצמאית בשנת 1992, לווה בהרחבת פעילותה למחוזות חדשים של מחקר ביוטכנולוגי, כולל פיתוח תרופות, רקמות מהונדסות, תחליפי אנטיביוטיקה, מערכות מזון חכמות ועוד.
לאורך כל שנותיה, תרמה הפקולטה רבות להתפתחותן של תעשיות המזון והביוטכנולוגיה הישראליות – הן באמצעות שיתופי פעולה ומחקר, והן בהכשרת מהנדסים ומהנדסות שמאיישים עמדות מפתח בתעשיית הביוטכנולוגיה, תעשיית המזון, תעשיית התרופות והקוסמטיקה, וכמובן חברות הזנק בתחומים אלו.
הפקולטה כוללת כיום כ־500 סטודנטיות וסטודנטים בכל שלבי ההכשרה – מהתואר הראשון ועד לדוקטורט. את ההוראה והמחקר מוביל סגל מצטיין, צעיר ודינמי, הפועל במגוון מעבדות מתקדמות ברמה בינלאומית. ההכשרה בפקולטה היא רב־תחומית ומשלבת הנדסה עם מדעי החיים.
דגש מיוחד מושם על הכשרה מעשית במעבדות חדשניות, במטרה להבטיח לימודים מתוך עשייה. כחלק מחזון זה, נחנך בימים אלו מרכז קרסו לחדשנות בטכנולוגיות מזון – מרכז ראשון מסוגו בארץ בתחום הפודטק, הכולל מתקן חצי־חרושתי, מעבדת פרמנטציה, מטבח תעשייתי, חדרי טעימות ומעבדות מתקדמות. המרכז מהווה תשתית ייחודית להוראה, מחקר לשיתופי פעולה עם התעשייה ולפיתוח עולמות הפודטק והביוטק.
בין מגוון המחקרים המרתקים המתבצעים בפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון ניתן למצוא:
- מערכת שחרור מבוקר כנגד סרטן ותרפיה תאית
- הנדסת רקמות ליישומים רפואיים ולתחום הבשר המתורבת
- פיתוח חיישנים ביולוגיים לדיאגנוסטיקה רפואית
- פיתוח שיטות ביוטכנולוגיות לייצור תרופות, חלבונים אלטרנטיביים (במקום חלבון מהחי) ועוד
- ביואינפורמטיקה להאצת אבחון ולטיפול בסרטן
- פתרונות תזונתיים מותאמים אישית, פיתוח מערכות להעשרת המזון בחומרים חיוניים, ללא פגיעה בטעם ובמראה
- ביולוגיה סינתטית ועוד
מהנדסי העתיד שלנו פועלים בקדמת החדשנות המדעית ומובילים את הפתרונות לאתגרים של המחר – מבריאות האדם ועד לביטחון תזונתי ולשמירה על הסביבה.