מאז נוסדה ב-1954, הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון שמה לעצמה כמטרה להיות הגורם המקצועי המרכזי שיתרום לעיצוב תעשיית המזון והביוטכנולוגיה בארץ וזאת על ידי הכשרה מקצועית, המשלבת אספקטים מדעיים והנדסיים הדרושים לתעשיות וביצוע מחקרים בחזית המדע.
במהלך כל שנותיה עמדה הפקולטה בהצלחה במשימות אלו והכשירה אלפי בוגרים שהיו ועודם בתפקידי מפתח בכירים ולהם תרומה מכרעת להתפתחות תעשיות המזון והביוטכנולוגיה.
בשנים האחרונות אנו עדים להתפתחות תעשיית הביוטכנולוגיה והמזון בארץ ובעולם והדבר נותן אותותיו הן בפעילויות של אוניברסיטאות מחקר טכנולוגיות אחרות דוגמת הטכניון והן בתעשיות השונות. כדי לעמוד בקצב ההתפתחות המהיר ולהתמודד בהצלחה עם אתגרים חדשים, הפקולטה שמה לעצמה כחזון לחזק את מעמדה כמובילה בתחומה בארץ ולמצב את עצמה בין הטובות בעולם הן במחקר בסיסי והן במחקר יישומי ולהכשיר מהנדסים וחוקרים מצוינים שיובילו את תעשיות הביו-טק והמזון.
הפקולטה מציעה תכנית לימודים ייחודית, המשלבת בין שטחים טכנולוגיים הנדסיים לבין שטחים במדעי הטבע והחיים ובעיקר ביוטכנולוגיה. תכנית הלימודים מקנה למהנדסים ידע בסיסי רחב בתחומי הכימיה, ביולוגיה, פיסיקה, הנדסה וסביבה, ובדרך זו מכשירה את הבוגרים לעבודה בתעשיית המזון הדינמית, שעוברת שינויים רבים בשל מעורבותן הגבוהה של חברות ענק בינלאומיות, ובתעשיית הביוטכנולוגיה עתירת הידע. בכך מובטח לבוגרי הפקולטה מקורות תעסוקה מגוונים.
מדי שנה, מתוך מאות מועמדים מתקבלים לפקולטה כ-100 סטודנטים חדשים, הנהנים מסביבה אקדמית תוססת, כיתות לימוד ומעבדות הוראה מרווחות המצוידות במיטב המכשור המודרני. עד כה, סיימו את לימודיהם בפקולטה כ- 1,700 בוגרים, המועסקים במגוון תפקידים בתעשיות השונות, ביניהן: תעשיית הביוטכנולוגיה, תעשיית המזון, תעשיית התרופות, קוסמטיקה, מכוני תקינה, מוסדות ממשלתיים הקשורים בפיקוח על תעשיית המזון ועוד.
המחקר המתבצע בפקולטה, פותח בפני הסטודנטים אופקים חדשים ומאפשר להם להשתלב בתחומי מחקר מבטיחים ולהתנסות בעבודה עם ציוד מתוחכם, מהמתקדמים בעולם המדע. בין המחקרים המתבצעים בפקולטה ניתן למצוא:
מערכות שחרור מבוקר כנגד סרטן ותרפיה תאית, מיקרוביולוגיה מולקולרית, בקרת גנים בחיידקים, פיתוח תרופות ומערכות להובלת תרופות, פיתוח חומרים אנטיבקטריאלים, מיקרוביולוגיה של מזון, פיתוח חומרים בהשראת הטבע ליישומים רפואיים, פיתוח חומרים לאריזות מזון 'חכמות', ביולוגיה סינטטית, תזונה מולקולארית ועוד.