חוקרים גילו כי הכנת זיתים למאכל החלה בארץ ישראל עוד בתקופה הכלכוליתית, מוקדם בהרבה מהתארוך המקובל בנושא

הזית מילא עוד בימי קדם תפקיד משמעותי בכלכלתה של ארץ ישראל ובתרבותה והפך למרכיב בסיסי בתזונה הים-תיכונית. בשנות ה-90 התגלו בכפר סמיר מדרום לחיפה ממצאים ארכיאולוגיים תת-ימיים המלמדים על ייצור שמן זית כבר לפני כ-7,500 שנה. עם זאת, הכנתם של זיתים למאכל, ולא לשמן, נחשבה עד לאחרונה לפיתוח מאוחר מאוד.

כעת, הודות למחקר המתבסס על ממצאים שהתגלו באתר הכלקוליתי המוצף “חישולי כרמל” מול חופי חיפה, עולה כי נעשה שימוש בזיתים למאכל לפני 6,600 שנה. במחקר בהובלת פרופ’ אהוד גלילי ממכון זינמן לארכיאולוגיה באוניברסיטת חיפה, השתתפה  פרופ’ אילת פישמן מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון. המאמר, פורסם ב-26 בינואר 2021 בכתב העת  Nature Scientific Reports.

 

לכתבה המלאה